Otázka „dvojitej“ národnosti

Posted by & filed under .

Peter Medviď, ktorý je hovorcom Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS) a členom menšinového výboru, hovorí, že diskusiu o rušení alebo pridávaní akejkoľvek otázky necelý mesiac pred oficiálnym spustením elektronického sčítania obyvateľstva považujú za veľmi nešťastnú.

„Napriek tomu, že predstavitelia rusínskej národnostnej menšiny boli celý čas za jednu otázku o národnosti, neboli by sme radi, ak by politické ambície niektorých ľudí zneisťovali obyvateľov Slovenska, čo by mohlo mať negatívny dosah na priebeh sčítania,“ vraví Medviď.

Potvrdzuje, že k príprave metodiky bola zriadená pracovná skupina, v ktorej mohli mať zástupcov aj menšiny. Na Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny podľa neho niekoľkokrát diskutovali o práci tejto skupiny a o tom, či má byť druhá otázka o národnosti. Práve na výbore väčšina členov bola aj za druhú otázku.

„My sme zostávali ako zástupcovia Rusínov (Peter Medviď, Milan Ján Pilip) konzistentne proti. Nebol to len náš názor, ale aj názor členov Okrúhleho stola Rusínov Slovenska celkovo, alebo Rusínskej obrody na Slovensku, pretože Rusíni o tom diskusiu viedli. To, či nejakú diskusiu viedli iní členovia výboru s predstaviteľmi menšiny, ktorú zastupujú, musia odpovedať sami.“

„Okrúhly stôl Rusínov v rámci svojej kampane apeluje na to, aby si ľudia zapísali len jednu národnosť – rusínsku. Nie je povinnosťou odpovedať na podotázku o druhej národnosti. Je však možné, že niektorí ľudia túto možnosť využijú,“ vraví Medviď.

celý článok na: https://dennikn.sk/2244550/hlasite-sa-aj-k-dalsej-narodnosti-tato-otazka-zo-scitania-obyvatelov-rozhadala-narodnostne-mensiny/?ref=list

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *